1/16/23

Kış Aylarında Cildinizi Korumak İçin 8 Öneri

Soğuk kış günlerinde cildinizi en doğru şekilde korumanın yollarını sizler için derledik!

Kış aylarında havanın soğuması ile birlikte derimiz vücudumuzu korumaya alır. Soğuk havaya karşı vücut, ısınını kaybetmemeli ve ısısı azalmamalıdır. Bunu sağlayabilmek için de yağ ve ter bezlerinin daha yavaş çalıştırır. Yağ ve ter bezleri az çalıştığında cilt, gerekli olan antioksidan ve diğer besleyici maddeleri almakta zorlanır. Dolayısıyla cildin kurumasına ve sonucunda da hasar görmesine sebep olur. Görünen ilk durum kurumadır. Sonrasında kuruma ile birlikte vücutta yağ azalacağı için cilt daha da hassaslaşabilir. Kızarma ve pullanma meydana gelebilir. Bunun sonucunda da cilt esnekliğini kaybedebilir. Lipid bariyeri olarak bilinen koruyucu tabaka incelebilir. Cilt renk değiştirebilir. Cildinizi en iyi siz tanıyacağınız için böyle durumlarla karşılaşmamanız için çözümler bulmanız gerekir. Kuru cilt ve sonrasında karşılaşılan durumlar erken yaşlanma sebeplerinden biri olarak sayılabilir.

Kışın Kuru Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazın zararlı UV ışınlarının zararından korunmak gerekirken kışın da vücut için soğuk ve rüzgara karşı önlem alınması önemlidir. Eğer cilt bakımına dikkat edilmezse leke, sarkma ve özellikle çatlama gibi problemlerle karşılaşılabilir. Birkaç püf noktayı bilirseniz kışı cilt açısından daha sağlıklı geçirebilirsiniz. Aşağıda sıralanan 8 öneri ile daha sağlıklı bir kış geçirebilirsiniz.

1. Nemlendirici Kremler Kullanın

Yüz ve vücut için kullanacağınız nemlendirici kremler, jeller ve yağlı sabunlar ile kuruluğun önüne geçilebilir. Kullanacağınız kremlerin cilt tipinize uygun olması önemlidir. Alacağınız ürünün anti alerjik olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Her banyo sonrası vücut tipinize göre sürülmeli ve vücut her daim nemli tutulmalıdır.

2. Cilt Tipinize Uygun Ürün Kullanın

Derinin ölü tabakayı yenmesini sağlamak için bitkisel kök hücreli jeller, maskeler ve kremler kullanılması kışın cilt bakımı için büyük önem arz eder. Haftada bir olmak üzere cildinizin lipid tabakasını desteklemek için bitkisel veya hayvansal plasenta içeren maskeler kullanılması gerekebilir. Dilerseniz ayda bir cilt bakımı konusunda profesyonel destek alabilirsiniz. Kuru cilt özelliğine sahip olan kişiler, sabun bileşenli losyonlar ile temizleme yaparsa cildin daha da kurumasına sebep olur. Yağlı bir cilt soğuğa karşı daha dayanıklıdır. Yağlı bir cilde sahip olmanın tek dezavantajı nem dengesini kurmakta zorlanmak olabilir. Nemlendirici ihtiyacınızı yatmadan önce uygulamanız dengeyi kurmada size destek sağlayabilir.

3. Güneş Koruyucusunu Kış Aylarında Da Kullanın

Soğuk cildinizi kurutarak nemini alır. Soğuğun zararları liflerin kaybına kadar gidebilir. Cildin yaşlanmasının ve lekelenmesinin önüne geçmek için güneş koruyucuları yazın olduğu gibi kışında kullanılmalıdır. Güneş koruyucuları seçerken fiziksel ve kimyasal filtreli olmasına dikkat etmek cilt sağlığı için önemlidir.

4. Vitamin Kullanımına Önem Verin

Havaların soğuması ile birlikte ciltte kuruma ve kurumaya bağlı çatlama şikayetleri de ortaya çıkar. Kış aylarında doğru beslenmek kadar cildi doğru beslemekte çok önemlidir. Vitamin ve minerallere en çok ihtiyaç duyacağınız dönem kış aylarıdır. Hem cilt için kullandığınız kremler, maskeler, jeller hem de yediğiniz meyve sebzeler ile bolca takviye yapabilirsiniz. Bu dönemde selenyum, çinko ile A, C, E vitaminleri içeren kozmetik ürünleri kullanmanız ve gıdalar yemeniz çok önemlidir. Kış aylarında balık çeşitliliği bol olduğu için haftada iki kez yağlı balık tüketmeniz cilt sağlığınızı korumaya ve cildin kalitesini artırmaya destek olur.

5. Peeling Yapın veya Yaptırın

Cilt bakımı yaptırmak kış mevsimi için oldukça makul bir zamandır. Diri ve sağlıklı bir cilt için ölü derilerinizden kurtulmanız gerekir. Cildinize uygun olan bir peeling yöntemi seçerek kış aylarında ayda bir kez olacak şekilde cilt bakımı yapabilirsiniz. Dilerseniz profesyonel ve güvenilir bir yerden peeling konusunda destekte alabilirsiniz. Cilt bakımı, leke, sivilce izi gibi sorunların tedavisi, yaşlanma karşıtı tedaviler için kış mevsimi en uygun mevsimdir. Geç kalmadan cildiniz için en uygun olan yönteme karar vererek, peeling yaptırmalısınız.

6. Kuru Cildin derinlemesine nemlendirilmesi

Kuru bir cildiniz varsa, paraben, renklendirici içermeyen nazik temizleme jelleri kullanmanız, cildin koruyucu bariyerini koruyarak cildinizi güçlendirmenize yardımcı olur. Kuru cildinize hassas davranmanız çok önemlidir. Özellikle kış aylarında cilt bakımı yaparken duş sonrası dirsek ve diz gibi çok kuru olan bölgelerde yoğun bir şekilde zengin içerikli ve besleyici nemlendiriciler kullanmalısınız. Soğuk ve rüzgar gibi dış etkenlere en çok maruz kalan burun, dudak ve el bölgeleri için film etkisi sunan koruyuculu nemlendirici kremler kullanmanız gerekir. Ellerinizi yıkadıktan sonra bakım kremini elleriniz ile birlikte tırnaklarınıza da uygulamalısınız.

7. Soğuk Havalarda Kıyafet Seçiminizi Doğru Yapın

Kış aylarında doğru kıyafetler tercih etmeniz terlenmenizi önleyerek, sıcak kalmanızı sağlar. Giyeceğiniz kıyafetlere karar verirken cildinizi de düşünmeniz gerekir. Eğer kuru bir cilt tipine sahipseniz, direk cildinize temas eden kıyafetler konusunda özen göstermelisiniz. Soğuk kış aylarında sizi sıcak tutacak ve rahat ettirecek kıyafetler seçmelisiniz. İpek veya pamuk gibi doğal ve yumuşak dokulu kıyafetler sizin için ideal olabilir. Soğuk, rüzgar gibi dış etkenlere maruz kalmamak için önlemler almalısınız. Eldiven takmalı, atkı kullanmalı ve çorap giymeyi ihmal etmemelisiniz.

8. Kış İçin kendinize Menü Oluşturun

Yaz aylarında olduğu gibi su kaybını önlemek sıvı tüketimini artırmak cildin bir gereksinimidir. Günde 1,5 - 2 litre arası su tüketmek oldukça önemlidir. Kış aylarında suyun yanında bol bol bitki çayları ve çorba tüketebilirsiniz. Kurutulmuş meyvelerdeki vitaminlerden yararlanarak cildi besleyebilirsiniz. Ceviz, badem, çam fıstığı, fındık, kivi, ıspanak ve rezene E vitamini kaynağı olarak kış cilt bakımı için mükemmel besinlerdir.