1/13/23

Monokrom Nedir? Monokrom Giyim Tarzı Nasıl Uygulanır?

Monokrom giyim tarzı, tek renk kullanımıyla sadeliği ve şıklığı ön plana çıkarır. Herkesin rahatlıkla deneyebileceği bu akım, renk uyumunu doğru yakalayarak göz alıcı bir stil oluşturmanıza olanak tanır.

Monokrom Nedir?

Giyim sektöründe kullanımından önce kelimenin genel olarak ne ifade ettiğini açıklamakla başlayalım. Eski Yunanca bir kelimeden gelen monokrom; resim, çizim, tasarım ve fotoğrafların tek renkten oluştuğunu anlatır. Mono kelimesi tek başına ‘’teklik’’, ‘’bir’’ anlamını ifade eder.  Moda dünyasında ise farklı anlamlarla karşımıza çıkarak anlamını genişletiyor. En çok karşılaştığımız tanımıyla monokrom giyim tarzı, tek renk kıyafetlerin kombinlenmesiyle oluşturulan moda akımına verilen addır ve 70'li yıllarda oldukça rağbet görmüştür.

Monokrom giyim tarzı gücünü sadelikten alır ve “az aslında çoktur” (more is less) deyişinin kullanıldığı minimal akım baskındır. Detaysız, göz yormayan kıyafetlerle ve üzerine daha az düşünerek zamandan tasarruf edeceğiniz bir kombinle de şıklığı yakalayabilirsiniz. Tek rengin hakim olduğu ve yalınlıkla da dikkatleri üzerine çekebilen bu kombinler, zamansız ve kusursuz bir görünüm sağlar. Ayrıca tek renk giyim, modayı takip etme kaygısını barındırmaz.

Kimler Monokrom Giyim Tarzını Kesinlikle Denemeli?

Hem gündüz hem de gece için her kıyafet stiline uygulanabilen bu moda akımında püf nokta renk uyumu. Trend bir giyim tarzı yaratmayı, yaratıcılığını kullanarak renklerle oynamayı ve sadeliği seven kadın veya erkekler kesinlikle bu tarzı deneyebilir. Bu stilde renk paletinde hiçbir sınırlama yoktur ancak dikkat edilmesi gereken ilk nokta, seçilen renklerde uyumu yakalamak. Dolayısıyla hangi renklerin uyumlu olacağı konusunda bilgi sahibi olan ve modayı takip etme gereği duymadan göz zevkine güvenen kişiler için uygun olabilir.

Monokrom Tarzı İçin Tüyolar

Yeniden popülerleşmeye başlayan ve 2020 sonbahar modasında da sıklıkla tercih edilmiş olan monokrom stilde dikkat edilmesi gereken birtakım kombin adımları bulunuyor.

Birbiriyle uyumlu renkler dediğimizde genellikle akla ilk gelen siyah ve beyazdır ancak artık başka renkler de cazibe noktası haline geldi. Özellikle kırmızı renk çokça tercih edilebiliyor. Monokrom stil kendinden eminliğin sembolüdür, kırmızı da öyle... Kırmızının yanı sıra yeşil, sarı, fuşya ve mavi gibi baskın renkler de en sık kullanılanlar arasında.

Bu stili oluştururken karşımıza çıkan bir başka nokta ise desen; kombini güçlendiren en büyük detaylardan biri... Monokrom giyim tarzında en sık tercih edilen desen çizgidir.  Desenlerde de yine zıt renkler kullanılır. Siyah üzerine beyaz çizgi, puantiye ve kare gibi geometrik desenlere rastlayabiliriz. Geometrik desenlerde, desenlerin de stile uyumu önemli bir başka husus.

Gelelim kumaşlara... Akımdaki baskın kuralın aksine kumaşlar aynı olmak zorunda değil, esnek davranılabilir; her cinsten kumaş, birlikte kullanılabilir. Yine tarz ve renk uyum içinde olmalı.

Monokrom Giyim Tarzı ile Kombin Önerileri

Monokrom renkler denildiğinde yelpazeyi siyah ve beyaz ile sınırlamamak gerektiğini belirtmiştik; kurala uygun olarak sizi cezbedebilecek her renkte monokrom stilinizi yaratabilirsiniz. Peki nasıl?

  •  Monokromda en çok kullanılan renk beyaz. Beyaz havuç kesim pantolon üzerine beyaz ip askılı bluz ve beyaz blazer ceket kullanılabilir. Ayakkabı ve çantada da tercih edilen beyaz renk devam ettirilir. Yani aslında önemli olan nokta; kombinde uygulanan bu stil, çanta, ayakkabı hatta aksesuarlarda da devam ettirilmeli.
  • Yaratıcılık, bilgelik, duyarlılık ve sevgiyi sembolize eden lila renginde bir pantolon ile yine düz renk bir lila gömlek kombinlenebilir. (Gömlekte desen varsa bu desendeki rengin lila olmaması gerekir çünkü o zaman kural dışı bir kombin yaratılmış olur.)
  • Desenlerle monokrom zıtlık yaratılabilir.