1/16/23

Meditasyon Hakkında Merak Edilen Her Şey

Meditasyon ile ilgili bilmek istediğiniz tüm bilgileri yazımızda derledik.

Meditasyon binlerce yıldır dünyanın farklı coğrafyalarında farklı şekillerde yapılan, zihinsel ve bedensel rahatlama sağlayan bir arınma tekniği. Günümüzde meditasyon sakinlik, iç huzura erme ve hatta hastalık tedavilerinde tamamlayıcı bir unsur olarak yapılır. Meditasyona yeni başlamak isteyenler, "meditasyon nedir nasıl yapılır?" sorularının cevaplarını araştırmaya başlarlar. Gelin, meditasyonla ilgili tüm merak edilenleri birlikte inceleyelim.

Meditasyona Ufak Bir Girişi Yapalım: Meditasyon Nedir?

Meditasyon Latince "Meditatio" kelimesinden gelir. Derin düşünme anlamına gelen meditasyon, bilinç ve farkındalığa erişerek iç huzuru sağlamayı amaçlar. Meditasyon farklı inanç sistemleri ve ekoller tarafından değişik biçimlerde uygulansa da amacı bakımından evrensel olduğu söylenebilir. Zihinsel ya da fiziksel olarak yapılan meditasyonla kişiler farklı düşünme yetileri kazanır ve düşüncedeki özgürlüğün tadını çıkarır. Üstelik kendini gerçekleştirme adına büyük bir adım da atmış olurlar.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Tıpkı diğer aktiviteler ve ritüeller gibi meditasyona da bir hazırlık süreciyle başlamalısınız. Hazırlık sürecinden uygulanışına ve bitişine kadar bir disiplin dahilinde sürdürülmeyen meditasyonlardan fayda elde etmeniz güçleşebilir. İşte, adım adım meditasyona hazırlık ve uygulanış şekli:

  • Öncelikle meditasyon için sakin, rahat edebileceğiniz bir ortam bulmalısınız.
  • Odaklanmak için müzik, tütsü ya da dekoratif objeler kullanabilirsiniz.
  • Oturarak meditasyon yapacaksanız, yumuşak bir minder kullanabilirsiniz. Vücudunuzun 90 derecede ve dik olmasına dikkat edin.
  • Meditasyona ilk olarak nefesinizi kontrol ederek başlayabilirsiniz.
  • Nefes ve duruşunuzdaki doğru akışı sağladıktan sonra her nefes alışta düşünceler zihninizden akıp gider.
  • Eğer yatar pozisyonda meditasyon yapacaksanız, kollar ve bacaklar yere ve birbirine paralel uzanmalı ve uyumamaya özen göstermelisiniz.
  • Meditasyon esnasında gözleriniz açık ya da kapalı olabilir. Eğer gözleriniz açık kalacaksa bir nesneye odaklanmanız işinizi kolaylaştırabilir.

Meditasyon Çeşitleri

İdeal bir meditasyonun süresi ortalama 20-30 dakika arasında değişir ancak yapılan meditasyon çeşidine göre ve kişinin ilerlemesine göre bu süre değişebilir. Dünya üzerinde yüzlerce meditasyon türü olsa da belli başlı çeşitleri herkes tarafından bilinir ve uygulanır. Peki temel meditasyon teknikleri nelerdir?

  1. Zihni serbest bırakma yöntemi: Başınızdan ayak ucunuza kadar tüm vücudunuzu zihninizle tarayın. Daha sonra düzenli ve ritmik nefesler alarak zihniniz serbest bırakın ve bir şey düşünmemeye çalışın. Serbest bıraktığınız zihninize akan düşünceleri bastırmayın ve o düşüncelerin zamanla kendiliğinden akıp gitmesine izin verin.
  2. Nefese odaklanma yöntemi: Nefes alıp vermeye odaklanarak düşüncelerin akıp gitmesi hedeflenir. Nefes alıp verme sırasında genelde 1'den 10'a kadar sayılır. Bu esnada zihne giren düşünceler dikkate alınmaz. Kaygıyı azaltmak ve konsantrasyonu artırmak için yapılabilir.
  3. Transandantal meditasyon: Genellikle stresten kaçmak için yapılan ve çaba gerektirmeyen bir meditasyon türü olarak bilinir Direkt olarak kişinin düşüncelerine inmesi hedeflenir. Karmaşık zihinle ilgilenmekten çok berrak bir bilinç düzeyine ulaşmak esas hale gelir.

Meditasyonunuza Farklılıklar Katın: Meditasyon Müzikleri

Her insan için rahatlatıcı ve konsantrasyonu sağlayıcı müzikler farklı olsa da meditasyon müziği olarak sizlere bazı öneriler sunabiliriz. İlk olarak doğal seslerden oluşan müzikleri seçebilirsiniz. Bir kuş ya da akarsu sesi meditasyon esnasında size huzur verebilir. İkinci olarak, Uzak doğu müzikleri ya da Hindistan ve Tibet bölgesindeki etnik müziklere odaklanabilirsiniz. Zaten meditasyon konusunda binlerce yıldır sürdürdüğü geleneklerle Uzak doğu müzikleri sizi hemen ortamın içerisine çekebilir. Son olarak arındırıcı müzikleri meditasyonlarınızda kullanabilirsiniz. Flüt, kaval ve monokard gibi farklı müzik aletlerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş müzikleri dinleyebilirsiniz. Müzikle birlikte koku veren bir mum ya da tütsü yakmak da bu etkiyi artırabilir.

Meditasyon Faydaları ile Farkındalığa Erişin

Meditasyon uygulamaları temelde size zihinsel ve bedensel fayda sağlamayı amaçlar. Zihninizi ve ruhunuzu berraklaştırarak günlük kaygılardan ve stresten sizi uzak tutmayı kolaylaştırır. Berraklaşan zihniniz sayesinde gerçek farkındalığa ve olgunluğa erişerek ruhsal olarak rahatlarsınız. Zamanla artan farkındalığınız dünyaya bakış açınızı ve olaylara yaklaşımınızı değiştirecek ve sizi olgunlaşmış bir insana dönüştürecektir.