1/13/23

Ten Renkleri Nelerdir? Ten Renkleri Uygun Kıyafet Seçimi

Ten renginize uygun kıyafet seçimi, şık ve zarif bir görünüm elde etmenin anahtarıdır. Cilt tonunuza, saç ve göz renginize göre doğru renk ve tonları tercih ederek stil sahibi olabilirsiniz.

Ten rengine göre kıyafet seçimi ile şık ve zarif bir görünüm elde edebilirsiniz. Ten renginiz ve seçeceğiniz kıyafetlerin renk uyumu sayesinde istediğiniz görünüme ulaşabilirsiniz. Kıyafet seçiminde ten renginiz kadar saç ve göz renginizin de görüşünüzü etkileyeceğini unutmamalısınız. Ten rengine göre kıyafet seçiminde bazı ipuçlarına dikkat ederek siz de stil sahibi olabilirsiniz.

Ten rengine göre kıyafet ve renk seçiminin yanında önemli olan nokta seçeceğiniz rengin tonunu da tutturmanızda yatar. Esmer veya koyu ten rengine sahipseniz açık tonlarda pembe kıyafetleri tercih ederek iddialı bir görünüm elde edebilirken, beyaz veya açık ten rengine sahipseniz canlı pembe tonlarında kıyafetleri tercih ederek iddialı bir görünüm elde edebilirsiniz. Yani rengin kendisinin olduğu kadar tonunun da görünümünüze sihirli dokunuşlar yapabileceğini unutmamalısınız.

Ten Renkleri Nelerdir?

Ten rengi diğer ismiyle cilt rengi vücutta bulunan melanin pigment miktarına bağlı olarak değişir. Ten renginiz genetiğinizden yani anne babanızdan gelir.

  • Beyaz veya açık ten

Beyaz veya açık ten esmer ten renginin zıttı ve hassas bir ten rengidir.

  • Buğday veya kumral ten

Buğday veya halk arasındaki adıyla kumral ten rengi beyaz ten rengine yakın olmakla birlikte hafif kavruk bir görünüm sunar.

  • Esmer veya koyu ten

Esmer veya koyu tenli kişilerin tenleri güneşin etkilerine karşı doğal bir filtre görevi görse de bu tene sahip kişiler düzensiz bir cilt rengine daha yatkındır.

Ten Rengi Nasıl Belirlenir?

Ten rengi basit bir şekilde açıklanmak istendiğinde kolun dirseğe kadar olan bölümüne bakarak anlaşılabileceği söylenebilir. Ten renginin getirdiği saç rengi, güneşe karşı hassasiyet gibi başka durumlar da vardır.

Beyaz veya açık tenli kişilerin genellikle saçları kızıl, sarı veya açık kumraldır. Bu ten rengine sahip olan kişiler güneşten fazlasıyla etkilenirler ve tenleri çabucak kızarabilir.

Buğday tenliler beyaz tenlilerin aksine güneşten fazlasıyla etkilenip kızarmak yerine ideal bronz tene kolaylıkla ulaşabilirler. Halk arasında kumral olarak da adlandırılan buğday tenli kişilerin saç renkleri de genellikle ten renklerine benzer olur.

Esmer veya koyu tenli kişilerin cilt rengi güneşin zararlı etkilerine karşı doğal bir filtre görevi görür. Bu özellik ciltlerindeki yoğun renk pigmentlerinden kaynaklanır.

Ten Rengine Uygun Kıyafetler

Beyaz veya açık tenli kişilerin daha canlı ve kontrast oluşturabilecek renklere yönelmeleri gerekir. Mavinin tonları, bordo, gri, lacivert, kahverengi ve yeşil gibi koyu renkler ile açık tenliler kontrast oluşturabilirler.

Her ten renginin kaçınması, uzak durması veya pek tercih etmemesi gereken renk tonları vardır. Uçuk ve pastel tonlar beyaz veya açık tenli kişileri daha soluk gösterebileceğinden kaçınılması gereken renkler arasındadır. Bunların yerine daha canlı renk veya tonları tercih etmek kendinizle birlikte ten renginizi de öne çıkarabilir.

Kırmızı seçiminde dikkatli olmak gerekir. Kırmızı dikkat çekici bir renktir ve tonu doğru seçildiğinde beyaz tenli kişileri ön plana çıkarabilir ve çekici bir görünüm elde etmeye yardımcı olur.

Bunlarla birlikte açık tenlilerin tercih edeceği siyah, kahverengi gibi renkleri daha da koyu tonlarıyla veya renklerle kombin etmeleri keskin ve güçlü görünüm kazanmalarını sağlar. Bu ten rengine sahip kişiler kontrast uyumuna dikkat ettikleri elbise modelleri tercih edebilirler.

Güneşi seven bir ten olan buğday veya kumral ten sahibi kişiler sıcak renkleri tercih edebilir ve kendilerine yakıştırabilirler. Buğday tene neredeyse her renk ve tonu yakışırken açık renkler ve tonları bu ten rengini daha iyi yansıtacak ve ön plana çıkaracaktır.

Doğal renkleri tercih etmek istediğinizde örneğin bej rengi yerine kum rengini, soğuk renkleri tercih etmek istediğinizde ise örneğin mavi yerine çivit mavisi rengini tercih etmek sizi stil sahibi bir görünüme kavuşturabilir. Bu ten rengine sahip kişiler sarı, kırmızı, turuncu gibi sıcak renkler ve tonlarında tulum modellerini tercih edebilirler.

Buğday veya kumral ten aslında sarı ve yeşil rengin alt tonlarını içinde barındırdığından bu renk tonlarındaki kıyafet seçiminden kaçınmalıdırlar. Beyaz ve tonları ile yapılacak bir kombinin bronzlaşmış bir buğday teni üzerinde kusursuz gözükeceğinden emin olunmalıdır.

Esmer veya koyu ten rengine sahip kişilere neredeyse her renk yakıştığından geniş bir renk yelpazesine sahiplerdir. Özellikle beyaz ve sarı renk tercihi koyu tenli kişilere oldukça yakışır ve çekici bir görünüm yakalamalarını sağlar.