1/13/23

Sürdürelebilir Moda Nedir?

Moda sektöründe sürdürülebilirlik konusunu ele aldığımız yazımızda sürdürülebilir bir gardırop için neler yapabileceğimize de yer verdik.

Hızlı tüketilen moda anlayışına karşı çıkarılan sürdürülebilir moda, adaletli moda anlayışını ele alır. Ekolojik bütünlüğün korunmasını ve sağlanmasını amaç edinen akım sürdürülebilir moda anlayışı ile moda dünyasında yer edinir. Bu anlayış sadece ürünlerle ilgili olmaz. Moda ile bağlantılı hemen hemen her alanda varlığını sunar. Son zamanlarda artan ilgi ile birlikte bu kavram çoğu moda dünyasında yerini alır. Tam anlamıyla yaygınlaşma göstermeyen sürdürülebilir moda anlayışı savurganlığın son bulmasını gerekli gören kişiler tarafından tercih edilir. Hızlı tüketilen moda ürünlerinin tam tersi olan bu yaklaşım kar odaklı ticari işletmelerin son bulması gerektiğini savunur. Tek kullanımlık giysilerden oluşan döngü yerine birçok farklı seçenek sunan sürdürülebilir ürünler çevreyi korumada destek sunar. Çevre üzerinde olumsuz problem durumların yaşanmasını en aza indirmek için sürdürülebilir moda anlayışı giyim ürünlerini tercih edebilirsiniz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir dünya bırakmak adına bu moda anlayışını takip edebilirsiniz. Hızlı tüketilebilen moda ekolojik etkenlerle birlikte çevreye ve dünyaya zarar verici olabilir.

Sürdürülebilir markalar hangi yöntemleri kullanır?

Etik bir anlayışı savunan bu yaklaşım etik kavramların herkes tarafından benimsenmesini amaç edinir. Bu sektör hemen hemen her alanda öne çıkar. Hazır giyim ürünlerinde adalet ve iyi çalışma koşullarının oluşturulması adına sürdürülebilir markalar birçok yöntem kullanır. Organik temelli olarak hazırlanan kumaş modelleri, geri dönüştürülmeye uygun olarak tasarlanan giysiler, plastik materyal bulundurmayan ambalaj ürünleri, toksit ürün içermeyen boya kullanımı, sıfır atık için uygun yöntemleri kullanmak, mevsimsiz giyim ürünlerini tasarlayarak sınırlı sayıda giyim ürünleri bulundurmak sürdürülebilir markaların kullandığı yöntemlerden bazıları olarak yer alır. Bu yöntemleri siz de kendi giyim ürünlerinizde kullanabilir, çevre ve doğa sağlığına destek olabilirsiniz.

Kullan-At Anlayışı ve Hızlı Moda

Kullan at hızlı moda anlayışı modaya zarar verici etkisiyle tehlikeli boyuta ulaşır. Moda anlayışı sürekli büyüme ve gelişme gösterir. Moda endüstrisi tüketiciye ve dünyaya bir takım zararlar verir ve bunu fark etmek zor olmaz. Yapılan araştırmalar sonucunda ünlü markalar tarafından çok sayıda ürün tasarımı ve üretimi yapıldığı ortaya konulur. Hızlı tüketilen giyim ürünleri bu ürünlerinin tasarımında kullanılan malzemeler tarafından doğaya birçok zarar verir. Her gün çok sayıda kıyafet tasarımı ve üretimi yapılır. Hızlı moda anlayışını durdurmak, bu üretim ve tüketim hacmini azaltmak ve çevre sağlığına olumlu anlamda katkı sağlamak için sürdürülebilir moda kavramını kendi hayatınızda kullanabilirsiniz. Oldukça kolay olan bu yöntem sürdürülebilir giyim ürünleriyle az ve yeterli sayıda ürün çeşitliliğine sahip olmanıza destek olur.

Moda Sektörünün Ekolojik Boyutu

Küresel ısınma gibi olumsuz durumların yaşanması dünya hakkında düşünmeye ve dünya hakkında yenilikler yapmaya insanları sevk eder. Yaşanılan dünya içerisinde zarar verici boyutu görmek ve bunun önüne geçebilmek için gerekli çalışmalar yapılır. Pandemi süresi içinde bu çalışmaların gözden geçirilmesi ve en doğru zaman için adım atılması ile ilgili çalışmalar başlatılır. Yaşanılan dünyayı en uygun şekilde korumak moda sektörünün sürdürülebilir moda anlayışını ele almasıyla mümkün olur. Moda akımı sürekli değişim gösterir. Hızlı tüketim yaparken çevre ve doğaya birçok açıdan zarar verilir. Bu tüketimin yavaşlatılması, çevre sağlığının rahatlamasına yol açabilir. Tüketim çok yapılmasıyla son yıllarda alışveriş oranında artış görülür. Özellikle online alışverişler son dönemlerde yaygınlık taşır. Hızla değişen moda anlayışını takip etmek için sürekli alışveriş yapan insanlar çevreye verdiği zararları öngöremez. Çevresel, ekonomik, toplumsal olarak zararları en aza indirmek için moda dünyasının sürdürülebilir stili ele alması gerekir. Kullan at anlayışı yerine yeterli ve uygun kıyafetlerle stil devamlılığı sağlanabilir. Tekstil sektörü sürekli üretim yapmasıyla karbon emisyonunda yer alan büyük bir kısım su kirliliği ne neden olur. Fazla kıyafetlerden kurtularak ve farklı kıyafetleri satın almayı durdurarak sürdürülebilir moda anlayışına destek olabilir, uyum sağlayabilirsiniz. Bu yöntem hem ruhunuzu hafifletir hem de uygun sayıda alışveriş yapmanıza destek olur.

Sürdürülebilir bir gardıroba sahip olmak için neler yapabiliriz?

Çevre ve doğayı korumak adına sürdürülebilir gardıroba sahip olmak için birkaç adım yapmanız yeterli olur. Öncelikle kullanmak istediğiniz marka hakkında bilgi sahibi olabilir ve araştırmalar yapabilirsiniz. Satın almak istediğiniz ürünün materyal yapısını inceleyebilir ve bu ürünün üretim aşamaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Birçok marka sürdürülebilir moda anlayışını benimser. Bu markaları tercih ederek sürdürülebilir moda anlayışını destekleyebilirsiniz. Son dönemlerde yaygınlık gösteren ikinci el ürün mağazalarını inceleyebilir, ikinci el kullanımını tercih edebilirsiniz. Eskiyen kıyafetlerinizi yaratıcı çözümlerle yeniden tasarlamak ve yeniden kullanmak sürdürülebilir gardıroba sahip olmak için yapabileceğiniz adımlardan biri olarak yer alır.