1/13/23

Renk Çemberini Kullanarak Renkleri Kombinleme Rehberi

Renk kombinleme rehberimizde renk çemberi kullanımına yer verdik. Renk kombinleri ile farkınızı ortaya çıkarın.

Renk çemberi, ana ve ara renklerden oluşan yüzlerce farklı renk tonunun bir arada görülebildiği görsel bir sistemdir. Renk çemberleri yardımıyla tüm renkler aynı anda görülebilir ve değerlendirilebilir. Bu sayede günlük hayatta yapılacak seçimler kolaylaşır ve daha uyumlu sonuçlar elde edilir.

Renklerin ortaya çıkışı ışıkla ilgili bir illüzyondan ibaret olsa da çevre ve nesneler insanların algılayış şekillerine göre adlandırılır. Işık bir nesneye çarptıktan sonra yapacağı yansıma o rengin algılanışını şekillendirir. Örneğin tam yansıma yapan ışık artık beyaz renk, yansımayan ışık siyah renk olarak algılanır.

Ana Renkler

Ana Renkler, tüm dünyada kabul görüldüğü şekilde üç tanedir: kırmızı, sarı ve mavi. Bilinen tüm diğer renkler bu üç renkten elde edilir. Ana renkler, birincil renkler olarak da tanımlanabilir. Birincil renklerin diğer renk gruplarından farkı herhangi iki rengin karışımıyla elde edilemiyor oluşlarıdır.

İkincil Renkler

Ana renkler olarak tanımlanan ve bu tanım grubuna dahil olan birincil renklerin karıştırılmasıyla elde edilen renkler, ikincil renklerdir. İkincil renk grubundan renk eldesi kırmızı ve mavinin karıştırılmasından mor renk eldesi, kırmızı ve sarının karışımından turuncu renk eldesi, mavi ve sarının karışımından turuncu renk eldesi gerçekleştirilir. Bu renkler, birincil renk grubundan kullanılacak olan renklerin aynı oranlarda ve eşit şekilde karıştırılmasıyla oluşturulur.

Karışım Renkler

Karışım Renkler, ana renklerin karışımıyla elde edilen renkler olarak tanımlanabilir. Karışım renklerin elde edilmesinde renk tablolarından faydalanılır. Bu tablolarda belirtilen oranlara uygun şekilde istenilen renkler elde edilebilir veya mevcut rengin bileşenleri tespit edilebilir. Karışım renklere örnek olarak siyah ve beyaz karışımdan gri, sarı ve kahverengi karışımdan altın sarısı, kırmızı ve mavi karışımından eflatun, sarı siyah ve beyaz karışımından yavruağzı, kahverengi beyaz ve kırmızı karışımından ten rengi gibi karışımlar gösterilebilir.

Sıcak ve Soğuk Renkler

Sıcak ve soğuk Renkler, insanların algılama ve yorumlama stillerinden ortaya çıkan bir renk sınıflandırmasıdır. Sıcak renkler, insan beyninde sıcak algısı oluşturan güneş, ateş gibi kavramlarla ilintili tonlardır. Sarı, kırmızı ve turuncu gibi renkler bu renk grubunda yer alır. Benzer yaklaşımla soğuk renkler de insan beyninde soğuk algısı oluşturan imgelerle ilintili tonlardır. Soğuk renkler olarak tanımlanan renk tonları arasında mavi, mor ve yeşile ait tonlar yer alır.

Sıcak Renkler

Kırmızı, turuncu ve sarı tonlarından oluşan renk grubunda her rengin farklı bir anlamı ve farklı bir etkisi bulunur. Kırmızı, spektrumda en uzun dalga boyuna ve en düşük frekansa sahip renktir. En eski çağlardan bugüne dek en yoğun duyguların aktarımında kullanılıyor oluşu ise hiç değişmeyen ilginç bir olgudur. Heyecan, korku, mutluluk, öfke gibi pek çok duygunun aktarımında tercih edilebilir. Aynı zamanda tutku ve ihtirası sembolize etmek amacıyla sanatta sıkça imgeleştirilir. Turuncu, enerjiyi tanımlayan en iyi tonlara sahiptir. Enerji ve hareket ile ilişkilendirilir. Son derece pozitif bir etkiye sahiptir. Sarı ise ışığın, başarının ve dikkatin rengi olarak tanımlanır. Tıpkı turuncu gibi duygusal olarak pozitif bir etkiye sahiptir.

Soğuk Renkler

Mavi, mor ve yeşil tonlarından oluşan renk grubunda her rengin farklı bir etkisi ve farklı bir önemi vardır. Mavi, sonsuzluğun, göklerin ve denizlerin rengidir. Bu nedenle odak, kendini güvende hissetme ve karar verme mekanizmaları gibi psikolojik etkilere sahiptir. Mor, spektrumda en kısa dalga boyuna ve en yüksek frekansa sahip renktir. Oldukça yoğun bir enerji taşır. Yeşil ise esneklik ve rahatlık gibi imgeler taşır. Doğanın ve çevrenin rengi olduğundan güven duygusuyla da bağlantılıdır.

Renkleri Eşleştirirken İzlenebilecek Yöntemler

Renkler eşleştirilirken zevkler, tasarılar vb. pek çok olgu öne çıkar. Eşleştirmenin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için renk çemberinden ya da mobil uygulamalardan yaralanmak faydalı sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Örneğin kontrast renkler, kıyafette renk uyumu için pratik bir yol olabilir. Ayrıca kontrast renkler kombinlerde çarpıcı ve iz bırakıcı etkiye de sahiptir.

Tamamlayıcı Kombin

Bir tamamlayıcı kombin için gereken tek şey renk çemberinde zıt konumda bulunan ve kontrast etkisi yaratan renkleri kullanmak. Tamamlayıcı kombinlerle son derece dikkat çekici görünümler elde edilebilir.

Çapraz Tamamlayıcı Kombin

Bir çapraz tamamlayıcı kombin yapmak için ise renk çemberindeki zıt konumlu tamamlayıcı renkleri kullanmalısınız.

Bileşik Kombin

Seçilen iki adet esas renk ile uyumlu tonların bileşkesinin kullanımıyla elde edilir. Bileşik kombinlerle uyum-zıtlık harmonisine sahip görünümler elde edilebilir.

Benzer Kombin

Renk çemberinde uyuma sahip yan yana yer alan tonların birleşmesiyle elde edilir. Benzer kombin oluşturulurken renk skalası istenilen şekilde seçilebilir.

Gölgelerle Kombin

Gölgelerle kombin, bir renk tonunun renk çemberinde yakın konumunda yer alan tonlarla oluşturulan kombindir. Uyumlu ve sistematik bir görünüm için ideal seçimdir.