1/16/23

Prenses Diana'nın Stilini Unutulmaz Kılan Kombinleri

Prenses Diana, sade başlangıçlarından uluslararası bir moda ikonuna dönüşümüyle 20. yüzyılın en etkileyici stil hikayelerinden birini yazdı. Cesur renkler, lüks malzemeler ve koordineli aksesuarlarla kendi zamansız stilini yaratarak, bugün bile pek çok kişiye ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Meghan ve Kate'den önce Diana vardı. Prenses Diana tartışmasız 20. yüzyılın en büyük moda ikonu. Prenses Diana’nın kombinlerini, sizlere ilham vermesi için derledik.

Genç Diana Prens Charles’la nişan duyurusunu yaptıkları fotoğrafta kraliyet mavisi bir etek ve bluz giyiyordu. Evlenmeden önce oldukça mütevazı bir gardıroba sahipti. 20 yaşında Prens Charles ile evlendiğinde gardırobunun bir uzun elbise, bir ipek gömlek, bir çift şık ayakkabıdan oluştuğunu ve hepsi bu kadar olduğunu bir röportajda söylemişti. Dünyanın en kalıcı stil ikonlarından biri haline gelen kadından oldukça cesur bir itiraf, değil mi?

Evlendikten sonra genç prenses, uluslararası bir figür haline geldi, gittiği her yerde fotoğraflandı. Özel gün ve gecelerde giymek üzere, kraliyet protokolünü her zaman onurlandıran, ancak yine de baskılar ve renk patlamaları konusundaki kişisel tutkusunu yansıtan çağdaş bir gardırop geliştirdi. Prenses Diana, sıradan bir görünümün nasıl şekillendirileceğini biliyordu. Örneğin sade bir elbiseyi bile cesur şapkalarla şık bir hale getiriyordu. Diana aynı zamanda zıt renkleri de mükemmel bir şekilde birleştiriyordu.

90'ların ortalarında, Prens Charles'tan ayrılan Diana, kendi moda kurallarını yazmaya başladı. Giderek daha fazla Avrupalı tasarımcılara, İtalyan tasarımcılar Versace ve Valentino'ya ve Dior, Lacroix ve Chanel gibi Fransız moda evlerine yöneldi. Dior çantalar, Chanel takımlar, Versace gece elbiseleri ve Jimmy Choo topuklu ayakkabıları ile manşetlere çıktı.

Koordineli renkli aksesuarlar, çantalar, mücevherler ve ayakkabılarla giyilen mükemmel kesim ve lüks malzemeler, onun ayırt edici özelliği oldu Bugün birçok Instagram modeline ilham veren kombinleriyle dünyayı salladı!

Gündelik görünümünde ise gösterişli kostümleri kadar şıktı. Kendine güvenen görünümüyle kıyafetlere farklı bir aura katıyordu. 1995 yılında parlak turuncu bisiklet şort, spor ayakkabılar ve Virgin-Atlantic sweatshirt kıyafetiyle kameralar karşısına çıktığında bu kombinin 2022 yılında da zamansızlığını koruyacağını tahmin edebilmiş midir acaba?

Prenses Diana sofistike ve detaylı kombinleriyle görünümünü ikonikleştirdi. Prenses Diana, Yirminci yüzyılın sonlarında kalıcı bir moda ikonu haline geldi.

29 Temmuz 1981 Düğün Günü: Prenses Diana Gelinlik Seçimi

Benzersiz gelinliklerin bir listesi yapılacak olsaydı hiç şüphesiz bu listenin başında Prenses Diana’nın 29 Temmuz 1981'de St. Paul Katedrali'nde giydiği, dünyanın hayal gücünü ele geçiren masalsı gelinliği olurdu. 8 metrelik kuyruğa sahip olan ve kraliyet arabasına zar zor sığan kabarık fildişi rengi gelinlik, dünya çapında yaklaşık 750 milyon insan tarafından görüldü.

St. Paul Katedrali’nin abartılı mimarisinde küçük, sade, mütevazı bir gelinlik göze çarpmazdı. Mekana yakışır şekilde abartılı hazırlanmaya karar verilen gelinlikte tasarımcılar, binlerce sedef pulu, aslen Queen Mary'ye ait olan antik Carrickmacross dantelini ve 10.000 inciyi fildişi renk ipek tafta gelinliğe dahil etti. Elbisenin kumaşı bir İngiliz ipek çiftliğinde özel olarak dokundu. Prenses Diana'nın gelinliği kraliyet tarzındaydı. Tafta fiyonklar ve fırfırlarla süslenmiş kabarık kollara sahipti. Kıvrımlı yaka, gelinin uzun, zarif boynunu çok fazla açığa çıkarmadan gösteriyordu.

Prenses Diana gelinliğin rengini kendisi seçti. Gelinliği saf beyaz bırakmak yerine fildişini tercih etti. Ama belki de gelinliğin en akılda kalan kısmı, İngiliz kraliyet gelini için bugüne kadarki en uzun duvak olan 8 metrelik uzun duvaktı. Ayrıca Emanuel’ler iyi şans dileği olarak önlük etiketine beyaz elmaslarla süslenmiş 18 ayar altından at nalı diktiler.

Prenses Diana'nın büyük gününde giydiği aksesuarlar da en az Diana'nın ikonik gelinliği kadar akılda kalıcıydı. Spencer ailesinin geleneğine uygun olarak, 18. yüzyıldan kalma bir aile yadigârı olan Spencer aile tacını taktı. Büyük ölçüde gelinliğinin eteğinin altına gizlenmiş olsalar da, Diana, özel tasarım bir çift ayakkabı giydi.

Genç prenses, ünlü kunduracı Clive Shilton tarafından tasarlanan 500 payet, 100 tohum inci ve topuğun altına küçük bir "C" ve "D" boyanmış süet taban kemerleri ile karmaşık bir şekilde dekore edilmiş bir çift alçak topuklu saten dantel terliği giymeyi tercih etti.

Diana'nın 1997'deki trajik ölümünün ardından 17 yıl boyunca gelinlik, kardeşi Charles Spencer'ın elinde kaldı. Gelinlik şu an Kensington Sarayı’nda tutuluyor.

29 Haziran 1994: Prenses Diana İntikam Elbisesi

Prenses Diana kıyafetlerinden en biricik olanı hiç şüphesiz ki ezberleri bozarak giydiği İntikam Elbisesi olarak tarihe geçen bu küçük siyah elbisedir. Omuzları açık derin dekolteli siyah ipek bir gece elbisesi olan kostüm, etkinlik tarihinden 3 yıl önce Christina Stambolian tarafından tasarlandı. Ancak Prenses o zamanlar elbisenin çok cüretkar olduğunu düşündü ve giymedi. Zaten elbise tamamen kraliyet kurallarının dışında bir tasarıma sahip keskin bir kostümdü.

Tarih 20 Kasım 1994'tü ve Galler Prensesi Diana, Londra'daki Vanity Fair partisine katılacaktı. Bu, özel bir gündü çünkü bu tarih aynı zamanda Prens Charles'ın her şeyi anlatan bir televizyon röportajında yasak ilişkisinin itirafını yaptığı akşamdı. Prens Charles’ı ayrılık sürecinde daha sempatik resmetmek için organize edilen röportaj, gazetecinin Prens Charles’ın Diana’ya sadık olup olmadığını sorduğunda biraz geri tepti.

Aslında, Diana etkinlikte tamamen farklı Valentino marka bir elbise giymeyi planlamıştı. Ancak röportajın ayrıntıları basına sızdırıldığında Prenses fikrini değiştirdi. Prenses Diana tabii ki o gün tüm gözlerin onun üzerinde olacağını biliyordu. Lady Diana, kelimelerle bir şey söylemek zorunda değildi. Bu bir moda tepkisiydi bu elbise onun Charles'a ve dünyaya açık mesajı olarak tarihteki yerini aldı. Elbise ertesi gün manşetlere çıktı ve böylece 'Prenses Diana İntikam Elbisesi' unvanını kazandı.

Prenses Diana'nın Sıklıkla Kullandığı Aksesuarları

Prenses Diana’nın mavimsi yeşil renkte değerli bir taş olan akuamarin taşına hayranlığı vardı. Muhteşem elmas damla şeklindeki büyük küpelerinin, yüzüklerinin üstünde akuamarin taşlar vardı. Bunları zarif kostümleriyle eşleştirerek kombin yapardı. Prenses Diana sıklıkla koyu mavi renkli mücevherler kullanıyordu. Öyle ki, boşandıktan sonra bile yüzük parmağına takacak bir şey olması için akuamarin taştan bir yüzük tasarlandı ve Diana nişan yüzüğünü çıkarıp bu yüzüğü kullanmaya başladı.

Diana’nın, aslen Kraliçe Mary’ye ait olan pırlanta ve safir broşu vardı ve Lady Diana bu broşu yedi iplikli inci gerdanlık ile bir kolyeye dönüştürdü. Bu kolye size tanıdık gelebilir çünkü bu kolyeyi Prens Charles’ın yasak ilişkisini açıkladığı gece giydiği ünlü intikam elbisesinde de aksesuar olarak taşımıştı. Boşandıktan sonra da bu kolyeyi sıklıkla kullandı.