1/16/23

Evde Yapabileceğiniz 5 Spor Aktivitesi

Evde spor yapmak, sağlıklı yaşamın önemli bir parçasıdır ve bu için özel ekipmana veya mekâna ihtiyacınız yoktur. Basit egzersizlerle bile kilo vermeniz, yağ yakmanız ve sıkı bir vücuda kavuşmanız mümkündür. Sabah saatlerinde yapılan spor, gün boyu size enerji ve huzur verecektir.

Spor, sağlıklı bir yaşam tarzının olmazsa olmaz faaliyetlerinden biridir. Sağlıklı beslenme programına ek olarak düzenli spor yapılması durumunda kişinin kendini fit bir görünümde hissetmesi ve daha iyi bir kondisyona sahip olması mümkündür. Sporun insan hayatının vazgeçilmez bir parçası olduğunu düşündüğünüzde bu aktiviteler için bir spor salonu ya da özel bir mekâna ihtiyacınız yoktur. Doktorunuza danıştıktan sonra evde yapacağınız bir kısım spor aktiviteleri ile de zinde kalabilirsiniz.

Evde spor yapmak için çok fonksiyonlu spor aletlerine de ihtiyacınız yoktur. Basit bir pilates topu ya da ip ile evde spor programı icra edilebilir. Bunun yanında, terinizi silmek için bir havlu ve hareketleri yumuşak bir zeminde yapmanız için temin edeceğiniz spor minderi veya mat evde spor hareketleri için konfor sağlayacaktır.

Evde spor hareketlerini saatlerce yapmanız da gerekmez. Basit egzersiz hareketlerini günde 15-20 dakika düzenli olarak yaptığınızda yağ yakabilir, kilo verebilir ve arzu ettiğiniz sıkı duruşu elde edebilirsiniz. Dilerseniz kas yapınız güçlendikçe antrenman programını geliştirebilir, daha yoğun şekilde hareketleri uygulayabilirsiniz.

Evde Spor Hangi Saatlerde Yapılmalıdır?

Spor hareketleri evde yapılırken özellikle tercih edeceğiniz bir saat dilimi olmayabilir. İşiniz, okulunuz dolayısıyla bu süreç değişebilir. Spor hareketlerini sabah saatlerinde yapabileceğiniz gibi öğleden sonra ya da akşam saatlerini de spor saati olarak belirleyebilirsiniz.

Evde yapılacak spor hareketleri için en uygun zaman dilimi ise sabah saatleridir. Sabah saatlerinde yapılan fiziksel aktiviteler size fiziksel ve ruhsal bir dinginlik sağlar. Zaman içinde arzu ettiğiniz sonuçları almanız için de sabah saatlerinin çok daha uygun bir zaman dilimi olduğunu söyleyebiliriz.

Kimi sporseverler evde spor saatleri için öğleden sonra ya da akşam saatlerini tercih edebilirler. Özellikle yemekten belli bir süre sonra icra edilen aktivitelerin hazmı kolaylaştırdığı ve yağ yakışını hızlandırdığı söylenir. Yemekten hemen sonra spor ise uygun değildir.

Evde spor yapmak için zamandan ziyade disiplin önemlidir. Bu kapsamda düzenli olarak yapılan spor hareketleri ile kendinizi dinç hissetmeniz, kilo vermeniz ve yağ yakmanız mümkündür.

Pilates

Kadınlar için evde yapılabilecek spor hareketleri içinde sayılacakların başında pilates gelir. Bir pilates topu ve minder ile son derece konforlu şekilde egzersiz yapabilmeniz mümkündür. Bunun yanında sporcuların kendini rahat hissetmesini sağlayan ve vücudun hava almasını kolaylaştıran sporcu taytlarından temin etmeniz, hareketleri çok daha uygun şekilde yapmanıza yardımcı olacaktır.

İleri düzey pilates hareketleri, ilk etapta sakatlanmaya neden olabilir. Bu nedenle pilatese yeni başlayanlar için basit hareketler uygulanması çok daha mantıklıdır. Basit kol, bacak, kalça ve vücut şekillendirme hareketleri ile işi başlayabilirsiniz. Zamanla hareketlerin zorluk seviyelerini artırarak kondisyonunuzu yükseltebilirsiniz.

Yoga

Evde yapılacak spor hareketleri arasında önemli bir yere sahip olan aktivitelerden biri de yogadır. Yoganın en önemli özelliği, icra etmek için herhangi bir malzeme ya da bir mekâna ihtiyaç duymamanızdır. Nerede olursanız olun yoga hareketlerini yapabilirsiniz.

Yoga hareketleri, ruhsal dinginliğin sağlanması adına son derece önemli bir egzersizdir. Her gün aynı pozisyonda kalarak yoga pratiği ile tutarlı şekilde hareketlerin icra edilmesi çok önemlidir. Yapacağınız tekrarlar kısa sürede gelişmenizi sağlayacağı gibi doğru nefes alma ve doğru duruşu destekleyecektir. Yoga sayesinde derin bir odaklanma hissi ve meditasyon yaşayabilirsiniz. Yapacağınız basit yoga hareketleri sonrasında kendinizi çok daha huzurlu hissedeceğinize emin olabilirsiniz.

İp Atlama

Ev ortamının uygun olması durumunda yapabileceğiniz hareketlerden biri de ip atlamadır. Uygun boyuttaki bir ip ve sert zeminde yapılması tavsiye edilen ip atlama hareketleri ile yoğun şekilde kalori yakmak mümkündür. 30 dakikalık ip atlama aktivitesi ile 400 kalori yakmak mümkündür. Bu sayede yoğun ve sağlıklı şekilde kilo verebilirsiniz. Bu aktivite sizi zorluyorsa doktora danışmadan yapmamanızı tavsiye ederiz çünkü; kilo, yaş, kondisyon, kalp sağlığı gibi faktörlere bağlı olarak ağır spor hareketlerinin yapılması vücuda faydadan çok zarar verebilir. Aslında tüm spor aktiviteleri için doktorunuza danışmanız da fayda vardır. Sonrasında iç rahatlığıyla yapacağınız bu egzersizlerin kasları sıkılaştırması, enerjik hissettirmesi gibi faydalarını görebilirsiniz.

Plank

Karın kaslarınızı güçlendirmek istiyorsanız, plank hareketi ile kısa sürede güçlü kaslara sahip olabilirsiniz. Karın kaslarının yanı sıra kalça, bacak ve kol kaslarının da çalışması sağlanır. Yer çekimine karşı icra edilen plank hareketinin 10-15 saniyelik periyotlarla 3 set halinde yapılması tavsiye edilir. Düz bir karın kasına ve sıkı bir kalçaya sahip olmak için plank hareketi esnasında aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz gerekir.

  • Yüzüstü uzanmış şekilde avuç içleriniz ve ayak parmak uçlarınız yerde olacak şekilde vücudunuzu düz bir pozisyona getirin.
  • Sırt, kalça ve başınızın aynı düzlemde olmasını sağlayın.
  • Yukarıdayken mümkün olduğu kadar karın ve kalça kaslarınızı sıkın.
  • Yavaşça başladığınız pozisyona dönün.
  • Hareketi 15-20 saniyelik 3-5 set halinde icra edebilirsiniz.

Düzenli olarak yapacağınız plank hareketi ile kısa sürede vücudunuza istediğiniz duruşu kazandırabilirsiniz.

Yüz Yogası

Yüz yogası, insan bedeninin ve zihnin zinde kalması için, evde yapılacak spor hareketleri arasında çok ideal olanıdır. Günümüzde sağlıklı bir bedene ve huzurlu bir ruh yapısına sahip olmak için birçok kişi yüz yogası hareketlerini yapar. Hindistan kökenli olarak ortaya çıkan yüz yogası, nefes almaya odaklı bir yaşam felsefesidir.